Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

Rad sa djecom i mladima


U našem radu sa djecom i mladima nudimo razne programske aktivnosti, a to su:

Individualni – savjetodavni razgovor

Iz  nekih ličnih razloga, ponekad nam je teško da u većoj grupi podjelimo svoja razmišljanja, zabrinutost, dileme ili poteškoće na koje nailazimo. U tom slučaju, svako dijete ili mlada osoba koja pokaže interesovanje ili potrebu za individualnim  – savjetodavnim razgovorom,  ima priliku da nasamo sa stručnom osobom podjeli  sve ono o čemu bi to dijete ili mlada osoba željela da razgovara. Diskrecija i povjerljivost su zagarantovani!  

Grupni rad – psiho-edukativne radionice

Sa druge strane, postoji i snaga grupnog rada. Taj rad je prvenstveno zasnovan na grupnom povjerenju koje se stvara i razvija tokom radionica ali i pravila u čijem kreiranju  sudjeluje svaki/a član/ica grupe. Jedna od prednosti grupnog rada je ta, što kroz ovaj rad, razmjenjujemo iskustva i vidimo da nismo sami sa svojim problemima, dilemama/poteškoćama i sl. Grupni rad u većini slučajeva jača prijateljstva i otvara nove vidike.  

Radionice osnaživanja mladih djevojaka: Činjenica je da unutar društva postoji izrazit pritisak da se žena prilagodi stereotipnim ulogama ženskog spola, te da je u vaspitanju dječaka i djevojčica prisutna razlika. Na taj način, oni se od ranog djetinjstva uče određenim muško-ženskim podjelama i ponašanjima.  Ovim prisustvom rodne neravnopravnosti često proizilaze svakodnevni problemi sa kojima se danas susreću mlade djevojke, pa i ostale žene različitih starosnih dobi. 

Ove radionice su namjenjene  prvenstveno mladim djevojkama  uzrasta od 11 do 18 godina, a sve  u cilju izgrađivanja pozitivne slike  o sebi, jačanja samopouzdanja, osvještavanja granica i potreba, komunikacije, ravnopravnosti spolova, komunikacije itd., a sve u cilju poboljšanja sopstvenog života.Iza nas je veliki broj uspješno realizovanih  radionica osnaživanja mladih djevojaka, te jednako veliki broj mladih djevojaka koje su osvijestile svoje snage i vrijednosti, koje su im pomogle da kroz odrastanje zastupaju sebe!

 Obilježavanje bitnih datuma – Kuća „SEKA“ uz svakodnevne aktivnosti obilježava bitne datume i događaje koji su vezani za djecu i zaštitu dječijih prava.  Sve se to dešava kroz razne aktivnosti i javne kampanje, organizacije edukacija, konferencija za djecu, a sve u cilju jačanja društvenog aktivizma i angažmana kod djece i mladih. Generacije djece i mladih odrastaju uz aktivizam koji „SEKA“ svakodnevno inicira u našoj lokalnoj zajednici.

Kreativne radionice za djecu i mlade u cilju   ispunjavanja vremena kroz raznorazne aktivnosti. Npr. izrada čestitki, suvenira, ukrasa, Klub čitalaca /čitateljki, otvoreni termini i druženja itd. Također su poznate i aktivnosti tokom zimskog i ljetnog raspusta, na kojima djeca vrlo rado provode svoje slobodno vrijeme u „SEKI“

Ekološke projekte itd. – Naš najpoznatiji eko projekat „Reci NE plastičnim kesama“, gdje želimo na svaki mogući način da podignemo svijest kod djece ali i odraslih,  o štetnosti upotrebe plastičnih kesa i druge ambalaže od plastike.

Na našim radionicama vlada zakon diskrecije i uzajamnog povjerenja, te sve, o čemu pričamo, ne prenosimo  dalje. U tome nam pomažu grupna pravila koja sami kreiramo.