Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN VRŠNJAČKOG NASILJA!


 Pod sloganom “Ne budi sila iza profila“, danas je i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao “Dan ružičastih majica”

Tradicionalno, svoj doprinos obilježavanju ovog datuma tradicionalno je dalo i naše udruženje.

Stručna saradnica za rad s djecom i mladima u UŽ “SEKA” Goražde, Amina Sarajlić, naglašava da udruženje u svakodnevnom radu sa djecom i mladima nastoji obuhvatiti sve teme, bitne za njihov rast i razvoj.

Kroz programske aktivnosti u radu sa djecom i mladima, u udruženju se trude da realizuju razne aktivnosti jer je jako bitno da djeca i mladi znaju da prepoznaju nasilje, koje vrste ponašanja spadaju u koje oblike nasilja, te načinima kako da preventivno djeluju/djelujemo. Vršnjačko nasilje nije nova pojava i ono je postojalo i ranije ali sa napretkom tehnologije i svega što novo vrijeme donosi, zapravo i nasilje postaje sve više zastupljeno.

Djeca znaju šta je nasilje i koje vrste nasilja mogu biti, ali svi mi kao zajednica trebamo biti zabrinuti jer je psihičko i emotivno, kao i cyber nasilje najviše prisutno, a o kojem obično među djecom vlada neki zavjet šutnje. Djeca to možda posmatraju, a dijete koje je žrtva ne smije da prijavi  i vrlo često se desi da se to dijete muči u sebi, trpi i krije probleme i ne može da sakupi hrabrost da to podijeli s nekim ko bi mu pomogao, ali to ostavlja posljedice koje na prvi pogled nisu vidljive, u odnosu na fizičko nasilje – upozorila je Amina Sarajlić, dugodišnja stručna saradnica u UŽ “SEKA” Goražde. .    

Naglasila je potrebu veće edukacije djece, ali i odraslih kako bi se ova neželjena pojava mogla prevenirati, prepoznati i reagovati, uz apel odraslima da ne umanjuju pravo djece da izraze slobodno svoje misli.

Možda sama činjenica da u BiH jasno nemamo definisanog zakona o ovoj problematici je zapravo prvi čin nasilja nad djecom i na tome se zaista treba raditi, pričati i razvijati i na prvom mjestu da razbijemo tabu. Ne smijemo zapostaviti dijete žrtvu nasilja, ali isto tako i nasilnika ako je to dijete i zapitati se zašto ono vrši nasilje, zbog čega, jer sigurno postoji razlog. Možda djeca  u tim nekim situacijama ne znaju kome da se obrate, i mi nastojimo razgovarati s njima i ukazati im uz ostalo, da trebaju imati osobu od povjerenja kojoj se trebaju povjeriti. Napominjem i da postoji  tzv. Plavi telefon koji služi upravo kao podrška i zaštita djeci  i svi pozivi na broj 080 05 03 05 su besplatni i anonimni, što je djeci jako bitno, a  izuzetan tim stručnjaka razgovara sa djecom i pomaže im – kazala je Sarajlić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *