Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

Posjeta aktivistkinja i aktivista “Carovane Migranti”


Danas je u posjeti Centru za edukaciju,terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Gražde bila grupa aktivista/kinja iz Italije, Španije i Crne Gore, “Carovane Migranti” koji se primarno bave problematikom migranata iz čitavog svijeta. Njihovo vjerovanje je, da je sloboda kretanja u svijetu neotuđivo pravo svakog čovjeka!

Naše goste su interesovala sjećanja koja nas vežu za rat u BiH, tj. Goraždu, te posljedicama rata sa kojima se stanovništvo u našem kantonu i dalje suočava.

Podjelili smo sa njima naše priče iz različitih ličnih uloga. Uloge žene borca/vojnikinje, djevojčice koja je djetinjstvo provela u ratu, djevojčice koja je bila prinuđena da svoje djetinjstvo proživi u tuđini, 3,5 godine bez roditelja, te dvije djevojčice rođene odmah poslije rata, a koje sa sobom nose traume svojih roditelja.

Osjetite priču!

Činjenica je da su migracije često diktirane nuždom, ali je vrlo jasna posljedica neprihvatljivih i nehumanih globalnih politika koje provode države i jake ekonomske sile, a kroz koje obično ispaštaju oni nedužni i najranjiviji.

Aktivisti/kinje su podjelili sa nama aktivnosti koje realizuju kroz projekat “Vez sjećanja na more” .
Veliko suosjećanje ali i tugu, pokrenulo je veliko bijelo platno na kojem je kroz vez utkan samo mali broj imena migranata koji su poginuli na raznim migrantskim rutama u svijetu.

Imena su utkale njihove mame, sestre, kćerke, aktivisti/kinje koji/e se bore za pravdu prema ljudima u pokretu!

“Carovane Migranti” nije samo posjeta ili putovanje. Vjerujemo da postoji velika potreba da svakodnevno gradimo međusobne mostove i uvijek biti pažljivi tj. svjesni onoga što se događa u cijelom svijetu.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *