Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

GORAŽDE JE 11-ti PUT BILO DIO GLOBALNE KAMPANJE “1 MILIJARDA USTAJE I PLEŠE”


UZ „SEKA“ Goražde je 11-tu godinu za redom organizovala globalnu kampanju “1 milijarda ustaje i pleše.” / “One billion rising”

11 godina UŽ “SEKA” to radi uz veliku i nesebičnu podršku djece, mladih, žena, te ostalih odraslih aktivista /kinja sa područja našeg kantona, ali i podrške institucija, organizacija koju su ovu kampanju prepoznali kao odličan način da se ukaže na problem nasilja.

“Jedna milijarda ustaje i pleše” 2023.godine

1 milijarda ustaje je i pleše  je događaj koji je kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost prema žrtvama nasilja ali i svakodnevnoj nepravdi koja nas okružuje. Riječ “milijarda” u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta kojesu preživjele različite vrste zlostavljanja.

Cillj  globalne akcije je podržati žene širom svijeta, podsjetiti ih kako snažne mogu i trebaju biti, da njihove uspjehe i potignuća treba slaviti, a ne kažnjavati, boriti se protiv svih oblika nasilja, te posebno podržati žene koje svakodnevno trpe nasilje, ukazati im na to da zaslužuju bolje!

Učenice SSŠ “Džemal Bijedić” Goražde
 

Danas je veliki broj aktivista i aktivistkinja širom svijeta, pa i mi u Goraždu, ustao i plesao za slobodu svih nas, slobodu svih žena, djevojaka, djevojčica! Ustali smo  i plesali  za mir u svijetu. Kampanjom smo se solidarisali i sa hiljadama žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, te velikim brojem žena, djece i starih koji su ostali bez svojih bližnjih, bez krova nad glavom.

Kao zaštitni znak kampanje je revolucinarni ples na pjesmu „Break the chain“, koji nas simbolično poziva da prekinemo lanac nasilja.

Sigurno je da jedan dan plesa neće promijeniti svijet, ali će nas motivisati da još jednom razmislimo o vrijednostima koje važe u našem društvu, da ih preispitamo i učinimo sve da mijenjamo postojeće stanje.

Pored pomenutog globalnog cilja, mi svake godine izabaremo tematiku na koju ćemo se fokusirati i na koju želimo skrenuti pažnju!

Ove godine odlučili smo da to bude cyber nasilje ili tzv. Internet nasilje, kao nasilje koje je sve prisutno ali još neprepoznato i društveno neprihvatljivo. Radi se o nasilju koje ima za cilj da   povrijedi, uznemiri ili na bilo koji drugi način našteti nekoj osobi bez obzira na dob.

Međutim , zabrinjava nas činjenica da ova vrsta  nasilja nije dovoljno prepoznata kao problem u društvu. Jedan od razloga zbog kojih je to tako leži u činjenici da se on događa u virtualnom /online svijetu te da „nije prisutan u stvarnom okruženju“. Nažalost, ovaj problem je itekako prisutan u  životima svih nas  i utječe na sva područja  funkcionisanja.

Žrtve cyber nasilja ili napada nisu samo djeca i mladi, već je svakodnevno prisutan veliki broj odraslih ljudi koji su na razne nacine  žrtve različitih oblika nasilja putem interneta. To može biti krađa ili zloupotreba ličnih podataka, prevare pri kupovini kao i druge cyber prevare. Što znači da slobodno možemo reći da smo nasilju putem digitalnih tehnologija izloženi svi!

Još jednom hvala svima bez kojih ne bi sve ovo bilo ovako lokalno ali globalno :

✅O.Š. Fahrudin Fahro Baščelija

✅JUOŠ “Husein ef Đozo”

✅JU Predškolski odgoj i obrazovanje Goražde

✅Mreža vijeća učenika Bosansko-podrinjskog kantona

✅Članovi i članice Rock škole

📣UČEŠĆE SU UZELE I AKTIVISTKINJE IZ:

✅UŽ „Ustikolina“ Ustikolina

✅Udruženje žena za ruralni razvoj Pale u FBiH

✅Aktiv žena pri MZ Zupčića, Mravinjca i Bogušića!

✅Kao i članice UŽ “SEKA” Goražde

📣REALIZACIJU KAMPANJE SU NESEBIČNO PODRŽALI I:

✅Vlada Bosansko – podrinjskog kantona Goražde

✅Grad Goražde

✅Trag fondacija i OAK Fondacija

✅ „Sportski centar“ Goražde, Gradska Dvorana ” Mirsad Hurić” Goražde.

✅JU “Centar za kulturu” Goražde

✅RTV BPK Goražde

Cijeli album sa fotografijama možete pogledati na našoj Facebook stranici:
UŽ SEKA Goražde


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *