Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

SEDMICA DJETETA U ZNAKU BRIGE O MENTALNOM ZDRAVLJU DJECE I MLADIH


Obzirom da se prva sedmica oktobra u svijetu obilježava i kao Sedmica djeteta, UŽ „SEKA“ je odlučilo da ove godine posebnu pažnju posveti aktivnostima  koje imaju za cilj senzibiliziranje djece o važnosti očuvanja njihovog mentalnog zdravlja.

Svjesni smo da živimo u vremenu koje je puno izazova za sve generacije, a posebno one najmlađe. Kroz dosadašnje iskustvo u radu UŽ „SEKA““, mogli smo dobiti razne povratne informacije od djece, a koje nam govore da su vrlo često neshvaćeni ili neprihvaćeni od strane odraslih.

Djecu često olahko shvatamo, rijetko ih pitamo šta je ono što njima treba, a djeca itekako mogu biti ozbiljni, elokventni, kreativni i inspirativni sagovornici. Svi mi ponekad mislimo da znamo šta je najbolje za našu djecu, a pritom umanjujemo pravo djece na slobodu izražavanja svojih misli. Samo je potrebno da njima damo priliku da kažu, a nama vrijeme da ih saslušamo!

„Meni bude krivo i mislim da je nepravda kada čujem da kažu da mi djeca nemamo briga, da je naša najveća briga škola. Znaju li odrasli da naša briga i jeste škola!? Kako ćemo sve stići naučiti, šta ako nam neko ko da objasni, puno gradiva. Briga je i svađa sa najboljom drugaricom. Sve to stvara stres!“ – Ema, 7.razred.

„Ja imam veliku tremu kada treba da odgovaram neko gradivo. Sve sam super naučila, ali me trema pojede. Voljela bih da se naučim nositi sa tim stresom, jer osjećam da mi to utiče na zdravlje. Vrlo često gulim zanoktice u tom stresu!“- Elma , 9.razred

„Meni je drug pričao kako ima neka strašna djevojčica iz filmova koja plaši djecu. Sada kada se vraćam iz škole, osjećam da me strah, iako znam da je to izmislio. A šta ako nije?“ – Adi , 2 razred.

Ove, i mnoge druge slične izjave su bile naša motivacija da u Sedmici djeteta počnemo sa djecom i mladima razgovarati o njihovim poteškoćama na koje svakodnevno nailaze u svom odrastanju.

Odlučili da prižimo djeci i mladima baš ono što njima i treba. Uvažavanje i razumijevanje njhovih priča, stavova, mišljanje i ideja!  Uvažavanje i razumijevanje djece/mladih  kao ravnopravnih članova našeg društva.

Organizovali smo niz edukativno-kreativnih radionica, kako u osnovnim školama na pordučju BPK-a, tako i prostorijama našeg udruženja.

Cilj radionica je bio  potaknuti djecu i  mlade na bolje upoznavanje samih sebe kako bi poboljsali svoje mentalno zdravlje, koje je temelj za individualnu korist ali  i djelotvorno funkcionisanje pojedinca. Kroz radionice, imali smo dovoljno vremena da zajedno uradimo i neke vježbe opuštanja, relaksacije i imaginacije, a koje će djeci poslužiti kao odlično oružje protiv stresa i svakodnevnih poteškoća na koja nailaze djeca i mladi školske dobi.  

Djeca i mladi su oduševljeni „alatima“ koja su dobili na radionicama. To je za njih bilo nešta novo  i osvježavajuće, a čak i oni najmlađi su shvatili/prihvatili neke od vježbi.

„Kada mir i nemir vode borbu u mojoj glavi,  ja ću reći  mami da upali neku lijepu muziku, a ja ću polahko da dišem, da zažmirim i da zamislim da sam na moru. Tamo mi je lijepo!“ – Amir, 1. razred.

Pogledajte galeriju:

,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *