Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

“NAŠ GLAS ZA NAS”-realizovana konferencija za djecu i mlade


Danas su mladi aktivisti/kinje „SEKE“ zajedno sa Ministricom za obrazovanje,mlade,nauku,kulturu i sport BPK, Adisom Alikadić-Herić, obilježili bitne datume za svako dijete!

19.novembar – Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom 20.novembar – Međunarodni dan dječijih prava!

Poštujući djecu i mlade kao odlične sagovornike/ce, imali smo prilike da sa učesnicima/cama konferencije, u jednoj opuštenoj atmosferi, razgovaramo o svakodnevnim poteškoćama na koje nailaze tokom školovanja, odrastanja, problematici cyber nasilja, ali i značaju mentalnog zdravlja djece.

Za djecu je bilo od velikog značaja da su svoja iskustva imali prilike da podjele sa ministricom Alikadić-Herić, koja je uz puno empatije imala razumijevanja za sve dječije brige, poteškoće ali i strahove!

Ipak….Teško je bilo pričati o pravima djece kada smo svjedoci svakodnevnog kršenja dječijih prava! Teško je bilo pričati o nasilju nad djecom kada smo svjedoci koliko djece trpi nasilje!

Danas su djeca i mladi, u ime djece i mladih iz čitavog svijeta, posebno u ime onih u čije ime nema ko da priča, poslali poruku mira! Poruku u kojoj pozivaju svjetske lidere da zaštite djecu od nasilja, te im osiguraju uslove da svako dijete u svojoj zemlji može uživati sva prava koja nalaže Konvencija o pravima djeteta!

,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *