Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

Učenici i učenice gradskih osnovnih škola su UdruŽENI za ravnopravnost kroz prevenciju rodno zasnovanog nasilja!


U cilju  prevencije i senzibilizacije u vezi rodno zasnovanog nasilja  UŽ „SEKA“ Goražde je  tokom mjeseca aprila i maja 2023.  realizovalo 8. školskih predavanja za učenike i učenice VIII i IX razreda iz dvije gradske osnovne škole.  

Učenici/ce su u kroz interaktivna predavanja imali priliku da spoznaju  važnost značaja prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja, te adekvatnog reagovanja i prevencije.  Oni su u dobi kada mogu da spoznaju određena ponašanja ali i da sami promišljaju koliko je bitno da poštuju jedni druge bez obzira na spol. 

Ključne teme koje smo obrađivali na svakom času su:

  • Šta je nasilje? Pojam nasilja;
  • Koje su to vrste nasilja i ponašanja koja odlikuju iste?
  • Kako ćemo prepoznati nasilje?
  • Kako adekvatno reagovati na nasilje i kome ga prijaviti?

Kroz naša predavanja smo imali za cilj da učenici/ce shvate koliko je važno da budu  senzibilizirani po pitanju ove tematike. Također, jako je bitno da mladi   budu svjesni da je rodno zasnovano nasilje svepristuno u društvu u raznim oblicima, te posljedicama koje nasilje ostavlja na svako živo biće kao i cjelokupno društvo!

Učenici i učenice su uz vezice za ključeve imali priliku da dobiju i naljepnice sa QR codom koji vodi na online brošuru „Prepoznaj nasilje“ !

Radionice su se realizovane u okviru projekta  “UdruŽENI za ravnopravnost – prevencija rodno zasnovanog nasilja”, a koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2- ReLOaD 2, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Gradom Goražde. 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *