Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj Kuća “SEKA” Goražde

Nastavljamo  dijeliti pozitivne priče  o kontinuiranoj realizaciji našeg projekta “NAŠA PRAVA, NAŠI SNOVI, NAŠ ŽIVOT – OSNAŽIVANJE ŽENA IZ MALIH RURALNIH SREDINA U ISTOČNOJ BOSNI”.


Nastavljamo  dijeliti pozitivne priče  o kontinuiranoj realizaciji našeg projekta “NAŠA PRAVA, NAŠI SNOVI, NAŠ ŽIVOT – OSNAŽIVANJE ŽENA IZ MALIH RURALNIH SREDINA U ISTOČNOJ BOSNI”. Ovaj projekat smo započeli u martu 2022. godine, a  ističemo da smo njegovu realizaciju uspješno nastavili i u martu 2023. godine.

Cilj ovog projekta je osnaživanje i osvještavanje žena iz malih ruralnih sredina u istočnoj Bosni, s posebnim naglaskom na male ruralne sredine Bosansko Podrinjske regije. Raduje nas činjenica da je naš rad i ove godine pružio pozitivne rezultate. U okviru ovog projekta, okupljamo grupu od 9 do 14 žena koje, većinom, prvi put imaju priliku sudjelovati u ovakvim radionicama.

Kroz različite vježbe, tehnike, teorijski i praktični rad, ohrabrujemo  žene da se posvete sebi i svojim potrebama. Mnoge od njih su naučene kroz djetinjstvo i odraslu dob da potisnu svoje emocije i probleme zadrže za sebe. Život u seoskim sredinama često nosi tradicionalne vrijednosti i običaje koji nameću stroge rodne uloge i obrasce ponašanja.

Osnivanje udruženja žena, promocija domaćih proizvoda i kuhinje su društveno prihvaćene aktivnosti u malim seoskim sredinama, dok su edukacija, emancipacija, osvještavanje i osnaživanje često zanemareni aspekti. Zato smatramo da su ovakve edukacije neophodne i prijeko potrebne u manjim sredinama, kako bi žene dobile priliku da bolje razumiju sebe i svoju ulogu u porodici i društvu.

Naše učesnice su tokom radionica ostvarile značajne pomake u percepciji samih sebe i svojih uloga u porodici. Evo nekoliko izjava koje odražavaju njihovo iskustvo:

“Želim da sebe ojačam, da promijenim poruke koje sam ja dobijala od roditelja.”

“Nisam imala priliku prije čuti ovako nešto, da vodim više računa o sebi. Svaka radionica mi dobro dođe i naučim nešto novo o sebi.”

Ponosne smo na postignute rezultate i radujemo se nastavku projekta “NAŠA PRAVA, NAŠI SNOVI, NAŠ ŽIVOT – OSNAŽIVANJE ŽENA IZ MALIH RURALNIH SREDINA U ISTOČNOJ BOSNI”.

Zajedno gradimo bolju budućnost za žene iz ruralnih sredina istočne Bosne!

Projekat za žene – „Naša prava, naši snovi, naš život“ – osnaživanje žena iz malih ruralnih sredina u istočnoj Bosni , UŽ „SEKA“ realizuje zahvaljujući  finansijskoj podršci  Women’s World Day of Prayer (WWDP), German Committee.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *